Хто з ким “дружить” на тарілці 12 безперечно вдалих комбінацій продуктів

Хто з ким “дружить” на тарілці12 безперечно вдалих комбінацій продуктів

У кулінарії зустрічаються продукти, які немов просто створені одне для одного. Шеф-кухарі кажуть про таких: «Добре одружуються».
Як використовувати ці поєднання?

По-перше – за прямим призначенням: комбінуючи ці продукти в стравах, ви можете бути впевнені, що результат вийде гідним.

По-друге – як основу для подальших фантазій: наприклад, в поєднанні блакитного сиру з грушею досить замінити фрукт на інжир – і перед вами новий карколомний дует!

Помідори + часник + базилік – збалансувати смак трьох продуктів начебто складніше, ніж двох, але природі вдалося це ідеально. Чудове літнє поєднання для салатів і холодних закусок. А взимку – для зігріваючого супу.

Буряк + козячий сир + горіхи – ще одна чудова трійця. Салати, закуски, запіканки, гарніри – така комбінація працює всюди.

Сир + мед, причому сир абсолютно будь-який, але особливо – сорти твердого сиру. Кедрові горішки – приємне, але необов’язкове доповнення, яке, втім, буде завжди до речі.

Картопля + мускатний горіх: смак мускатного горіха в картопляних стравах можна і не помітити, але не погодитися з тим, що він облагороджує смак картоплі і робить його більш насиченим – неможливо.

Картопля + кріп – поєднання, близьке і знайоме кожному. Між просто відвареною картоплею і відвареною картоплею з кропом пролягає така прірва, що неможливо повірити, що творцем чуда виступила ця проста травичка. А вже якщо мова заходить про молоду картоплю…

М’ясо + аніс – секретна комбінація Хестона Блюменталя, яку використовують в усіх м’ясних стравах, що пропонують у ресторані The Fat Duck. Смак анісу навряд чи вдасться розрізнити, а от смак самого м’яса він зробить більш яскравим і глибоким.

Яблука + кориця – класика, яка однаково вдало спрацьовує як в десертах, так і в будь-яких закусках і основних блюдах (не кажучи вже про соуси).

Бекон + яйця. У тому, що яєчня з беконом краще, ніж яєчня без бекону, немає нічого дивного. Фокус в тому, що від сусідства з беконом виграють взагалі будь-які страви з яєць.

Груші + блакитний сир – приклад вдалого поєднання солодкого з солоним, але не тільки: пряна, запашна солодкість соковитою груші і складний, солонуватий, з ледь помітною гіркотою смак сиру з пліснявою немов створені одне для одного. Можна використовувати як в салатах, так і в інших стравах, в тому числі гарячих.

Баранина + м’ята – лише одна з багатьох вдалих пар за участю баранини, так як вона відмінно поєднується і з розмарином, чебрецем, часником, перцем тощо. Але м’ята, як на етапі маринування, так і у вигляді соусу, безумовно може перетворити звичайну баранину у прекрасну страву.

Свинина + насіння фенхелю – той випадок, коли приправа не менш важлива, ніж головний компонент. Просто приправте свинину, крім солі і перцю, злегка розчавленими насінням фенхелю, а далі готуйте за своїм улюбленим рецептом.

Дичина + ягоди ялівцю в поєднанні підсилюють дух дикості і первісності страви в рази. До речі, це якраз той рідкісний випадок, коли вірно і зворотне – бажаєте додати аромат лісу до, скажімо, баранині – додайте ялівець.

Риба + фенхель, причому цього разу не насіння, а зелень. Окремо зелень фенхеля у нас в продажу трапляється рідко, а тому, купуючи фенхель, краще вибирати найбільш “кучерявий”. У зелені фенхеля більш ніжний, делікатний смак, ніж у кропу, тому це однозначно більш вдала пара. Пропонована класифікація покликана допомогти зорієнтуватися в різноманітті продуктів, запам’ятати основні принципи їх поєднання.