Найпоширеніше “квартирне” захворювання

Найпоширеніше “квартирне” захворювання

Найпоширеніше “квартирне” захворювання – це грибок на стінах і стелі. Цвіль в приміщеннях – проблема досить поширена. Якщо від неї вчасно не позбутися, з часом з’явиться неприємний запах, який просочує не тільки приміщення, а й все, що в ньому знаходиться. Природно, набагато простіше не виводити грибок, а уникнути його появи.

Чому з’являється грибок?

Найчастіше грибок з’являється у ванній кімнаті, де повітря практично завжди вологе і тепле. І це не дивно, адже все, що потрібно для появи цвілі – це вологість повітря близько 75% і температура від 20С.

Крім того, розвитку грибка сприяє ще ряд причин: неякісне закладення в кімнаті швів і стиків, недостатня вентиляція повітря, неякісна гідроізоляція фундаменту, велика різниця температур між внутрішньою і зовнішньою поверхнею стін, а також несправність (протікання) сантехнічних вузлів і з’єднань.

При тривалому перебуванні в кімнаті з грибком у людини можуть з’явитися головний біль, нежить, нудота, кашель, ревматичні болі і шкірні захворювання. Якщо ти не хочеш ризикувати своїм здоров’ям, притримуйся нескладних правил профілактики грибка в квартирі.

Профілактика появи грибка:

  1. Обладнати  вентиляційні дренажні системи, (простіше кажучи, “провітрювачі”);
  2. Вологість в будинку або квартирі повинна зберігатися на рівні не вище 35%;
  3. Двері в приміщенні по можливості тримати відкритими;
  4. Забезпечити потрапляння сонячного світла в кімнати: відкривати штори і фіранки;
  5. На кухні і в ванній кімнаті обов’язково встанови відкриту вентиляцію;
  6. Провести повну ревізію сантехнічних вузлів, перевірити якість їх з’єднань;
  7. Поширенню грибків можуть сприяти навіть домашні рослини, наприклад, такі, як герань і африканські фіалки.
  8. Раз на місяць підлоги і стіни протирати спеціальним протигрибковим розчином: 3 ст. ложки тринатрію фосфату + 100 мл хлорного вапна розбавити в 4-х літрах води;

Утеплюючи квартиру, обов’язково потрібно проконсультуватися з експертом щодо матеріалів і технології. Інакше не уникнути вологи на стінах через різницю температур – наприклад, на вулиці -10, а в квартирі +20. Якщо ти мешканець багатоповерхівки, то оптимальне рішення – утеплення всього будинку відразу. Так ви досягнете ефекту “термоса” – прохолоди влітку і тепла взимку.