Леся Українка: цікава і вражаюча

Леся Українка: цікава і вражаюча

Лесю Українку називають геніальною дочкою українського народу, красою і гордістю нації, духовним вождем української інтелігенції. Народилася поетеса  25 лютого 1871 року в Новограді-Волинському під ім’ям Лариса Косач. Про її життя та творчість багатото написано наукових праць та розвідок. В день 150-тиріччя від дня народження Лесі Українки ми пропонуємо вам цікаві факти з біографії поетеси.

Леся Українка ввела в українську мову слова, якими ми з вами  користуємося майже щодня – «напровесні» та «промінь».

У 10-річному віці після операції з видалення вражених хворобою кісток, її обидві руки та одну ногу зафіксували у гіпс. Вільною залишалася лише одна нога, пальцями ступні якої Леся навчилася грати на фортепіано. Зараз її рояль знаходиться у музеї села Колодяжне, що у Ковельському районі Волинської області.

https://drive.google.com/drive/folders/1rarqA5ca8C44EbBjpufDaqdMTXRvOekC

Самостійно вивчила 11 мов, в тому числі латину і грецьку. Перекладала твори Гомера, Гюго, Байрона, Гейне, Шекспіра. Написала загалом понад 100 власних віршів і 20 драм. Випустила три збірки.

У 26 років Леся Українка  познайомилася з Сергієм Мержинським, який давно боровся із затяжними сухотами. Вона попри свої потреби доглядала хворого. Сергій помер у неї на руках, після чого вона до самої смерті не знімала траурної одежі, хоч була  офіційно заміжня.

Климент Квітка –  офіційний чоловік був молодшим від Лесі на 9 років, хворів туберкульозом й не мав статків.  Батьки Лесі не сприйняли такого союзу, однак письменниця зреклася їхньої фінансової допомоги і вийшла заміж за Климента. Климент поступово почав продавати усе, що нажив: від меблів до книжок, щоб оплатити лікування дружини. Після смерті поетеси Климент прожив ще 40 років.

 Климент Квітка зберіг записи, на яких можна почути голос поетеси. Вони дійшли до наших днів. Запис Леся Українка забракувала сама. “… знахідку вдалося виявити фольклористові Ю. Сливинському при прослуховуванні фонографічних валиків з записами дум, які здійснили Леся Українка та К. Квітка ще у 1908 році від кобзаря Гната Гончаренка.. На основі мемуарних та літературних матеріалів вдалось виявити, що голос належить Лесі Українці. Пробуючи якість валика, вона наспівала першу строфу баладної пісні:

Ой заїхав козак та й з Україноньки,

Одмовив дівчину та й од родиноньки.

https://drive.google.com/file/d/1CII2fSgCUIiYOHlqmRot-7d6JZqkwdS9/view?usp=sharing

На честь Лесі Українки названо астероїд №2616.

https://drive.google.com/drive/folders/1rarqA5ca8C44EbBjpufDaqdMTXRvOekC

Зараз в Україні не залишилось жодного нащадка Лесі Українки. У Швейцарії проживає Роберто Гааб – внучатий племінник, онук Лесиної сестри Оксани Косач-Шимановської, а в США мешкає Ольга Лютон-Петрова – онука Лесиної сестри Ізидори Косач-Борисової.

 У Луцьку, біля замку Любарта, є дерево, яке іменують Лесиним ясеном. Воно одне з найстаріших дерев міста. Вважають, що саме під ним маленька Леся написала свого першого вірша.

https://drive.google.com/drive/folders/1rarqA5ca8C44EbBjpufDaqdMTXRvOekC

В останні роки життя очі Лесі змінили свій колір. Вони з темно–сірих стали насичено–блакитними.. Про цей маловідомий факт згадує у листах її мати Олена Пчілка, яка була з дочкою до її останніх хвилин.